Waar dient een wifi repeater voor?

een wifi versterker

 

Het wordt voor steeds meer mensen belangrijker om thuis over een goed en degelijk wifi netwerk te beschikken. Doordat er steeds meer apparaten in huis komen die een internet verbinding nodig hebben is het van groot belang om altijd over een goede internet verbinding te beschikken. Veel routers zijn echter niet in staat om over een grotere afstand een stabiele en snelle verbinding te realiseren. Wanneer je hier last van hebt kun je dan ook overgaan tot het aanschaffen van een wifi repeater. Wat doet een dergelijk apparaat precies?

Let op, een wifi repeater wordt ook wel een

  • wifi versterker
  • booster
  • draadloze versterker
  • wifi booster

genoemd.

Versterken

Een wifi booster zorgt er in principe voor dat het signaal dat van je router afkomstig is nog eens extra wordt versterkt. Wanneer je de repeater op een strategische plek plaatst kun je op die manier een veel groter bereik realiseren. Zo kun je bijvoorbeeld de router op de begane grond plaatsen en de repeater op de eerste verdieping. Dit houdt in dat je ook op zolder nog een goed signaal kunt ontvangen. Zo zorg je er voor dat iedereen in huis altijd over een snelle en stabiele verbinding beschikt. Dit is erg belangrijk omdat er steeds meer apparaten in huis komen die worden aangesloten op het netwerk middels een draadloze wifi verbinding.

de werking van een wifi repeater

Verschillende toepassingen

Het hebben van een goed en sterk wifi signaal wordt steeds belangrijker. Onder andere wanneer je online wilt gamen of je een smart tv hebt op een plek die verder af ligt van de router heb je een sterk en stabiel signaal nodig. Daarnaast kan het zijn dat je ook buiten in de tuin nog wifi wilt ontvangen of in het algemeen bezien op alle verdiepingen van je huis. De normale gangbare router is vaak niet in staat om een zeer groot bereik voor elkaar te krijgen en het ontvangst is vaak dan ook beperkt. Door middel van het in gebruik nemen van een wifi repeater los je dit probleem voor een groot deel op en beschik je overal in en rondom het huis over een sterk signaal.

 

Plaatsen van de wifi versterker

De plek waar je de repeater installeert is van groot belang en heeft ook veel invloed op de algehele werking en verbetering van het signaal. Allereerst is het vanzelfsprekend om de booster niet op een plaats te zetten waar je al geen bereik hebt. Hierdoor kan ook de repeater zelf het eigenlijke signaal van de router niet ontvangen en heeft de repeater ook geen nut. Het is dan ook belangrijk om eerst in kaart te brengen waar het signaal van de router nog wel ontvangen kan worden en waar niet. Zo is het ook niet verstandig om de repeater te dicht bij de router te plaatsen. Hierdoor heb je de eerste meters weinig voordeel van de draadloze versterker, omdat je daar normaliter ook al het signaal kan ontvangen. Je kunt de repeater dan ook het beste plaatsen op de plek waar het signaal van de router minimaal is. Hierdoor is de wifi-versterker alsnog in staat om het signaal van de router op te pakken en zit je ook de router niet in de weg door de repeater te dichtbij te plaatsen. Wanneer je de booster op precies het juiste punt neer zet vergroot je het bereik van het draadloze signaal enorm doordat beide apparaten elkaar ondersteunen en versterken.


 

Snelheid

Het kan zijn dat de snelheid van het signaal dat uit de repeater komt iets minder snel is dan wanneer je direct met de router bent verbonden. Dit ligt aan beide apparaten. Allereerst is het dan ook van belang om een router te gebruiken die het signaal van begin af aan al op maximale snelheid uitzendt. Dit stelt de versterker in staat om ook op hoge snelheid het signaal te kunnen ontvangen. Echter zal er altijd iets van de kwaliteit van het signaal verloren gaan wanneer je een repeater gebruikt.

Wat houdt interactieve tv precies in?

smart tv

Steeds meer providers bieden interactieve tv aan. Hierdoor ben je onder andere in staat om zelf te bepalen wanneer je welke programma’s bekijkt en ben je niet meer afhankelijk van het uitzendschema van de zenders. Daarnaast kun je vaak ook uitzendingen terugkijken wanneer je deze gemist hebt en kun je zelfs films huren om thuis te bekijken. Wat houdt interactive tv precies in en waar moet je op letten als je van deze dienst gebruik wilt maken?

 

Providerkeuze

logo van ziggoAller eerst dien je te kijken naar de providers die interactieve tv aanbieden. Niet iedere provider maakt hier namelijk gebruik van, echter hebben wel de meeste providers die in Nederland actief zijn een dienst die hier in ieder geval op lijkt. Daarnaast zijn ook de prijzen en kenmerken verschillende per provider. Het is dan ook aan te raden om de verschillen op een rij te zetten en ze goed te vergelijken. Zo kan het zijn dat de ene provider op het oog duurder lijkt dan de andere, echter krijg je hier dan wel vaak meer opties en mogelijkheden bij die een andere provider weer niet heeft. Je dient dus goed na te denken aan hoe je de interactieve televisie dienst wilt gebruiken en welk budget je hier voor over hebt.

Jij kunt kiezen uit

Internet

kpnOm van interactieve tv gebruik te kunnen maken is het van belang dat je over een internet aansluiting beschikt. Het is niet mogelijk om de dienst via de reguliere kabel aan te bieden. Wel is het mogelijk om via een internet verbinding de mogelijkheden van interactive tv zo veel mogelijk te benutten. Je kunt dan ook zelfs programma’s pauzeren, later starten of terugkijken. Hierbij kun je de dienst het beste vergelijken met het streamen van films.

Pakketten

De meeste providers die interactieve tv aanbieden maken gebruik van verschillende pakketten. Zo is het in de meeste gevallen noodzakelijk dat je een internet abonnement bij de provider afsluit voordat je gebruik kan maken van interactieve tv. De providers bieden vaak dan ook een alles in één pakket aan, hierbij is zowel het internet, tv en telefoon bij dezelfde provider ondergebracht. Vaak zijn de tarieven bij dergelijke pakketten ook iets aantrekkelijker en werken de verschillende onderdelen goed met elkaar samen. Vaak kun je ook alleen internet en interactieve tv afsluiten bij de providers, een vaste telefoonlijn kom je dan ook steeds minder vaak tegen.

Extra opties en mogelijkheden

Bij de meeste providers houdt interactieve tv in dat je eenvoudig programma’s terug kunt kijken die je gemist hebt en dat je programma’s kunt pauzeren of weer vanaf het begin kunt start. Deze laatste optie is in het leven geroepen voor mensen die net het begin van een bepaald programma hebben gemist, maar wel het gehele programma willen bekijken. Sommige providers bieden hierbij nog enkele extra opties aan, vaak tegen een meerprijs. Zo kun je bij sommige providers er voor kiezen om tv programma’s op te nemen. Daarnaast maken enkele andere providers gebruik van een soort abonnementsdienst waarbij je de keuze krijgt uit een groot aantal films die je kunt bekijken. Vaak is dit voordeliger dan de films per stuk huren. Een andere mogelijkheid die veel providers toepassen is dat je niet ieder programma eindeloos terug kunt kijken, maar vaak wordt dit beperkt tot een aantal dagen. Ook hierbij kun je vaak voor een kleine meerprijs deze maximale tijd verlengen, zodat je bijvoorbeeld twee weken de programma’s terug kunt kijken.

 

Meerdere schermen

Een ander voordeel van interactieve tv is dat je ook televisie kunt kijken via de eigen applicatie van de providers. Hierdoor kun je een programma starten op de televisie, zoals je normaal ook tv zou kijken. Echter kan een ander gezinslid een programma bekijken via de tablet. Interactieve tv maakt het bij de meeste providers mogelijk om twee schermen tegelijk van televisie te voorzien.